Är hemsidetjänster bättre än specialdesignade hemsidor?

En gång i tiden var denna fråga inte en fråga. Det var självklart att en hemsida behövde byggas av en specialist – och för stora pengar. Sedan kom WordPress och liknande tjänster – och bloggandet blev var mans egendom. Nu kunde vem som helst sätta upp en egen sida, om än mitt i mainstream-fåran. Ville man sticka ut, imponera och ligga i framkant vad det gäller användarvänlighet, funktionalitet och design så behövde man fortfarande anlita särskilda webbdesigners för att nå detta resultat.

Men så nådde vi punkten där, i första hand WordPress, blev en så bra och flexibel tjänst att proffsen började bygga sin design ovanpå WordPressteman. Därefter fortsatte utvecklingen och idag har vi nått den punkt att det inte längre är självklart att en sida byggd från scratch av ett team av designers och tekniker nödvändigtvis är bättre än en sida baserad på WordPress eller liknande tjänst. En sak är dock klar; om du vill ha en riktigt professionell sida, som imponerar, behöver du ha proffs inkopplade. Huruvida de sedan ska jobba i eller utanför en plattform beror på vad du behöver din sida till.

CMS – din enkla väg ut på nätet

Innan vi fördjupar oss i för och nackdelar här så måste vi först konstatera att ett CMS (Content Management System) och din egen internetkompetens KAN räcka om du har ett mindre företag där du bara behöver en sida som informerar om dina tjänster. Har du den minsta koll – och kan följa youtubeguider och andra instruktioner – kan du sätta upp ett konto på ett webbhotell, köpa ett domän och koppla din CMS och domän tillsammans. Du kan köpa ett tema, eller välja ett som är gratis och fylla dina sidor med text och bilder. Allt handlar om din egen tekniska säkerhet.

Så fort du dock behöver några behov utanför din egen kompetens – och vill att din sida ska fungera optimalt, vara SEO-anpassad så att folk hittar till dig, och önskar extra funktioner, så behöver du hjälp. Kanske vill du sätta upp en webbutik, kanske vill du ha funktioner som kräver programmering. Det är då du behöver du riktig kunskap i ryggen. Du behöver riktiga proffs. Men vi talar fortfarande om att du använder dig av en CMS, typ WordPress, Joomla eller Drupal. Vad kan vara orsaken till att lägga en mycket större summa på att låta ett team bygga din sida från grunden?

Vad får du med en specialbyggd hemsida?

Specialbyggda webbsidor är skräddarsydda endast för ditt företag. Varje aspekt är utformad i ditt intresse och du har fullständig kontroll över utseende och funktioner. Utan mall som begränsar har du möjlighet att skapa en sida som sticker ut från mängden. Du får även full kontroll över säkerheten. De flesta CMS är öppen kod, vilket gör det mycket enklare för hackers att ta sig in på din hemsida. Om du befarar att din sida skulle vara attraktiv för hacking, och du måste ha riktigt hög säkerhet, så bör du låta ett duktig team bygga sidan från grunden.
Så kortfattat kan vi konstatera att allt handlar om dina behov och din budget.

Post Navigation