Domännamn

VILKEN TOPPDOMÄN SKA JAG VÄLJA?

Toppdomän är det som kommer sist efter punkte i ett domännamn, som winstart.SE. Det finns i dagsläget möjlighet att registrera egen topdomän! Under förutsättning att toppdomänen är ledig.

Företag bör framför allt registrera SE domän. Det ger större förtroende mot slutkund jämfört med com, nu, net eller något annat domännamn.

VILKEN PÅVERKAN HAR DOMÄNNAMNET PÅ SÖKMOTORER?

Landsdomäner som SE för Sverige. Har betydelse för sökmotorerna. DVS. Om någon söker från Sverige kommer ett SE namn högre upp i sökresultatet jämfört med com, net, org eller annat domännamn.

Internationella domäner Som com, net, org mfl. är inte landsspecifika. För bättre position på sökmotorerna ska du ange land i Google webmaster tools.

HUR MÅNGA ÅR KAN JAG REGISTRERA OCH VAD REKOMENDERAS?

Domännamn kan vanligtvis registreras upp till 10 år WinStart rekommenderar att man registrerar i flera år. Vanligtvis registrerar man i ett år. Då får man en faktura som förfaller när domännamnet går ut. Skulle man vara försenad någon dag så slutar hemsidan visas och e-post slutar fungera! Topdomänen com, net, org med flera visad då sin egen reklam på ”ditt” domännamn.

KAN JAG FÖRLORA MITT DOMÄNNAMN I FALL JAG INTE BETALAR I TID?

Vanligtvis kan man registrera sitt domännamn en månad efter att det gått ut (olika för olika domäner)! Men under den tiden fungerar inte domännamnet. COM och andra domäner har olika karenstider. Exempelvis kan det hända att ett domännamn kostar 3000 kr att förlänga (när det gått mer än en månad för com domän bl.a). Därför är det viktigt att man har koll på sina domäner.

SKA MAN REGISTRERA ETT DOMÄNNAMN SOM NÅGON ANNAN HAFT?

Framför allt ska man välja domännamn med tanken på sina kunder (målgrupp), namn som man är nöjd med och kan leva med i flera år! Det kan finnas framför allt stor sökmotor styrka i domännamn som gått ut!