För-och nackdelar med att jobba hemifrån

Distansarbete och jobba hemifrån, det är två begrepp med samma innebörd. Ämnet är idag högdebatterat då allt fler har fått prova på distansarbete. En del tycker att det är en stor förmån, medans andra menar att nackdelarna överväger fördelarna. Många svenska arbetsgivare erbjuder sina anställda att kunna jobba hemifrån. En stor fördel med detta är ifall den anställda har något engagemang i hemmet som kräver närvaro, till exempel om en hantverkare ska komma på besök. En del arbetar bättre i hemmiljö där de känner sig ostörda. Man får lite mer frihet också. På lunchen kan man ta en macka, sträcka ut sig på soffan och kanske ta en titt på en kort video eller bettingsidor om man gillar att satsa på sport. Det är något som få skulle känna sig bekväma att göra när de befinner sig på kontoret.

Andra menar att det finns stora nackdelar med att jobba hemifrån. Arbetslivet idag präglas av stress och sitter man i hemmet med den stressen finns det plötsligt ingen plats att varva ner på.I vilken uträckning någon påverkas av den faktorn är individuellt. 

Fördelar med att jobba hemifrån

Det går att debattera länge och mycket både om för-, och nackdelarna med att jobba hemifrån. Lättast är det att sammanställa de mest vanliga som har diskuterats.

Att jobba hemifrån sparar tid

jobbar man hemifrån så behöver man inte transportera sig till jobbet utan har chansen att sova längre och utan någon stress sätta sig vid datorn precis i tid. Det blir sällan att man är sen till jobbet. Har man dessutom barn som måste lämnas och hämtas från dagis eller skolan blir alla dessa aktiviteter mycket lättare och all stress i samband med dem försvinner.

Många uppskattar chansen att få jobba hemifrån, speciellt om det underlättar för dem i vardagslivet. Detta bidrar till att lojaliteten till arbetsgivaren ökar

Fördelaktigt för ekonomin

Att åka buss, bil eller färja till jobbet kostar pengar. Den utgiften försvinner när man jobbar hemifrån. Att äta hemmagjord lunch blir också lättare, vilket gör att man spenderar mindre pengar på lunchbufféer eller liknande. 

Nackdelar med att jobba hemifrån

Fördelarna lät ganska bra, eller hur? Vilka nackdelar har experterna prickat in?

Det blir svårare att skilja mellan hem och jobb.

När man sitter på ett kontor och utför sina arbetsuppgifter drar man en tydlig gräns mellan jobb och fritid. Den gränsen kan börja blekna om man börjar utföra samma uppgifter i hemmiljön.  

Bristande disciplin

Jobbar man hemifrån blir man lätt distraherad.

Att starta TV:n verkar som en bra idé mitt på dagen och då ligger arbetsuppgifterna snart ogjorda.  Kanske vill man få undan någon hushållsuppgift medans man arbetar och det stör koncentrationen. Att hänga tvätten tar kanske bara 10 minuter, men det kan hända att man har svårt att komma igång efter sådana ständiga avbrott.

Brist på social kontakt

Många känner att de saknar den sociala kontakten när de jobbar hemifrån och det påverkar deras vardag negativt.

Vilka yrken kan utövas på distans?

Det är långt ifrån alla yrken som faktiskt kan utövas på distans. En hantverkare eller läkare kommer att ha svårt att jobba hemifrån. Men det finns ändå många yrken som tillåter den anställda att arbeta från hemmet, exempelvis: skribent, journalist, utvecklare/programmerare, rekryterare, distanslärare, massör…

Tack vare digitaliseringen blir allt flera yrken mobila och kan utövas på distans. 

Post Navigation