Rykande hett med retrospel

Spel är underhållande och förenar människor – oavsett om du spelar klassiska bräd- eller kortspel, springer dig svettig på fotbollsplanen eller snubbla över bästa bettingsidorna under 2022. Mycket av dagens spelande sker just online och både tillgängligheten och möjligheterna är enorma. Tack vare Internet kan människor från jordens alla hörn sammanstråla och finna gemenskap genom spel, något som tidigare bara var möjligt från varsin sida av köksbordet.

Det är inte bara sätten på vilka vi spelar som har förändrats, även spelen har utvecklats. Hajpade moderniteter som Candy Crush, Minecraft och Fortnite har blivit omåttligt populära. Men nyheter i all ära, faktum är att gamla hederliga, klassiska retrospel trots allt är svåra att bräcka. Kanske är du själv sugen på en nostalgitripp och att få damma av gamla godingar som Tetris och Super Mario. Eller också vill du visa ungarna de nutida spelens förfäder – de riktiga tungviktarna. Som tur är finns det gott om webbsidor som snappat upp vilka kronjuveler dessa legendariska retrospel är och de allra vassaste webbsidorna är:

 • Emulator Online
  Erbjuder välkända spel som exempelvis Donkey Kong Country från Super Nintendo, Sonic och NBA Jam från Sega Genesis samt Game Boy’s Tetris och Zelda DX. 
   
 • Classic Reload
  Med över 6000 klassiska spel i sitt stall, är Classic Reload ett självklart val för den som vill återuppleva gamla DOS-spel som bevarats för nutida och framtida generationers nöje.
   
 • 2600 Online
  Välj och vraka mellan Pac Man, River Raid, Megamania och många, många fler 2600 Atari-spel.
    
 • Virtual Apple
  Här hittar du så gott som samtliga spel för Apple och Apple II. Vintagespel när de är som allra bäst!
   
 • SSega
  De klassiska Segaspelens samlingsplats där spel från både Sega Genesis och Sega Mega Drive erbjuds i kategorier från action till äventyr och allt däremellan.

Olika metoder för retrospel

Retrospel, vintagespel, old school-spel. Kärt barn har inte bara många namn, utan det finns även olika typer av de gamla klassiska spelen. Eller kanske mer korrekt uttryckt, det finns olika sätt att spela dem på. Gamla originalkonsoler, originaldisketter och handkontroller är förmodligen de allra mest eftertraktade och är väl vintage i dess rätta bemärkelse. 

Tillhör du en av de lyckliga gamers som lyckats lägga vantarna på dessa rariteter? Gratulerar! De är hett eftertraktade och många entusiaster dammsuger annonser på nätet för att lyckas knipa en gammal askgrå Nintendokonsol. Men drabbas inte av panik om du inte har en i dina ägor, det går att spela retrospelen alldeles utmärkt ändå (även om den autentiska känslan kanske inte riktigt blir densamma). 

Retrogaming emulation är ett sätt att konvertera de gamla originalspelen med ursprungliga ROM-filer till nyare programvara. Spelen läggs ofta ut online, kan spelas på moderna datorer och konsoler och tillgängliggör spelen för en bredare skara. En annan och ovanligare variant är Ported retrogaming där spelen helt enkelt skrivs om i nyare system. Man slopar alltså de gamla ROM-filerna och gör helt nya spel som ska efterlikna originalen.

Ja, retrospelen har utan tvekan fått en välförtjänt kultstämpel. Tack till de som uppfann dem. Och tack till modern teknik som håller dessa skatter vid liv.

Post Navigation